Witamina C, nazywana bardziej fachowo kwasem askorbinowym, należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. W przeciwieństwie do większości zwierząt, człowiek oraz inne naczelne oraz świnki morskie nie posiadają zdolności syntezy kwasu askorbinowego, dlatego też jest on dla nas mikroskładnikiem pokarmowym, niezbędnym w codziennej diecie. [...]
Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]
Odpowiednia podaż witaminy C jest niezwykle istotna dla wielu tkanek organizmu. Jako związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym odgrywa rolę m.in. w ochronie komórek wątroby. Dzięki zdrowej wątrobie można z kolei liczyć na sprawny przebieg procesów metabolicznych, trawiennych i wydalniczych czy immunologicznych. Zdrowa dieta Odpowiednio [...]
Witamina C jest związkiem niezbędnym do życia i pełni wiele funkcji, w tym ochronną, wobec komórek organizmu. Często wysokie zapotrzebowanie lub głęboki niedobór, a także niska podaż w diecie są powodami rozpoczęcia suplementacji. W populacji ogólnej witamina C uznawana jest za bezpieczną i dobrze tolerowaną, jednak nie zawsze „więcej” znaczy [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]
Żelazo jest minerałem, który musimy spożywać wraz z naszą dietą. Z tego powodu zalicza się żelazo do niezbędnych dla naszego organizmu mikroelementów. Kto szczególnie powinien uważać, aby spożywać odpowiednie ilości żelaza? Jeśli znajdujesz się wśród osób, które wymienię poniżej, musisz zachować szczególną uwagę przy konstruowaniu diety lub ew. [...]
[...] wew. u plodu – Na chorobe dwubiegunowa poleca NAC 2×1 gram, omea 3, chrom ktory pomaga tez w metabolizmie glukozy i tluszcze ktore reguluja neuroprzekazniki(1gram dziennie), kwas foliowy i inozytol, magnez(poleca tlenek co jest nie porozumieniem gdyz wchlajalnosc tego jest tragiczna), choline – Alzheimer to miedzy innymi mutacja genu APOE, poleca [...]
Żelazo jest jednym z najważniejszych składników mineralnych, a jego prawidłowy metabolizm wymaga nieco bardziej złożonego podejścia, niż samo zwiększenie podaży. Zaburzenia poziomu żelaza w organizmie wiążą się z licznymi konsekwencjami zdrowotnymi, dlatego warto zapobiegać tego typu sytuacjom. Regulacja poziomu żelaza Doprowadzenie poziomu [...]
[...] ignorowany, a moim zdaniem niesie dużą wartość diagnostyczną. Jego podwyższone stężenie może być związane z wieloma powikłaniami zdrowotnymi. Jako jeden z wielu związków, kwas moczowy może być transportowany dwukierunkowo w kanaliku nerkowym. W normalnych okolicznościach nerki „ratują” sód, chlorki wodorowęglany, fosforany, glukozę, [...]
Witam. Zakupiłem Bolero Sticks, które w jednej saszetce zawierają 3 gramy proszku. Wiem, że są też użytkownicy 9 gramowych pojedynczych Bolero. Oto skład Bolero: KWASY: KWASEK CYTRYNOWY, KWAS JABŁKOWY; WŁÓKNO INULINOWE; AROMATY; SUBSTANCJE SŁODZĄCE: ACESULFAM K, SUKRALOZA, GLIKOZYDY STEWIOLOWE; REGULATOR KWASOWOŚCI: CYTRYNIAN SODU, KWAS [...]
Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu w szlaku biosyntezy askorbinianu. Witamina C jest kofaktorem metaloenzymów niezbędnych do biosyntezy kolagenu (ma to ogromne znaczenie dla sportowców), l-karnityny, katecholamin, neuroprzekaźników i hormonów peptydowych, takich jak oksytocyna. [...]
[...] idzie po 2 posiłku a ashwagandha po wieczornym. Chciałem dorzucić do tego zestawu witaminę C i magnez i również slyszalem ze dobrze brać na czczo. Czy 5 suplementów z rana na czczo to nie bedzie za dużo dla żołądka lub dojdzie do tego że bedzie problem z wchłanianiem ktorego skoro np witamina C to kwas askorbinowy? Jak to porozkładać najlepiej?
[...] występujące w trakcie walki z infekcją. Czy większe dawki witamin mogą przynosić korzyści? Nie dotyczy to tylko najbardziej znanego klasycznego przeciwutleniacza, jakim jest kwas askorbinowy. U osób starszych w badaniach stosowano duże dawki witaminy E, co sugeruje, że spożycie powyżej obecnie zalecanego, dziennego poziomu (15-20 mg dziennie) [...]
[...] Kilka z nich wyróżnia się w holistycznym wspieraniu funkcji życiowych. Najbardziej wyrazistymi związkami chemicznymi o charakterze odżywczym z tej grupy są między innymi kwas askorbinowy (witamina C) oraz cholekalcyferol (witamina D3) Jak witamina D3 wzmacnia organizm? Spektrum funkcji witaminy D3 w organizmie, a także sposób metabolizowania [...]
Łagodne zaburzenia poznawcze (ang. Mild Cognitive Impairment – MCI) to niejednorodny zespół kliniczny oznaczający większe niż przeciętne osłabienie funkcji poznawczych związane z wiekiem, charakterystyczne dla pośredniego stanu pomiędzy normą a otępieniem. Nie jest to jeszcze stan ważny ze względów klinicznych, ale odnotowuje się spadek [...]
[...] spożycia. Dlatego sięganie po suplementy z witaminą C podczas posiłku zawierającego warzywa lub owoce może być nieopłacalne. Bardziej korzystne było by zastosowanie kwasu askorbinowego w dłuższej przerwie między posiłkami. Najmniej wydajne jest spożywanie preparatów z omawianą witaminą w towarzystwie papryki, warzyw krzyżowych, cytrusów, [...]
[...] substancje odżywcze, takie jak właśnie witamina C. Witamina C w postaci liposomalnej jest nieco szybciej wchłaniana przez organizm niż witamina C z pożywienia lub w postaci kwasu askorbinowego. Dzieje się tak, ponieważ specyficzna struktura liposomu pozwala na szybszy „pobór” danej substancji aktywnej do komórek. Czym się różnią suplementy z [...]
[...] fizycznie. Witamina E jest głównym rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, który zmiata rodniki nadtlenkowe i znacząco spowalnia utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) – co ma duże znaczenie praktyczne dla człowieka. Ponadto wykazano, iż ma duże znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego, podobnie jak [...]